Επιδιορθώσεις Κολλάρισμα – Υπόστρωμα

Η κλωστοϋφαντουργία υπήρξε μέχρι την δεκαετία του ’80 ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς από τη μια ο κατακερματισμός των μονάδων παραγωγής και από την άλλη οι απερίσκεπτες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων μας, οδήγησαν τον κλάδο σε εξαφάνιση.

Τα ταπητοκαθαριστήρια Clean ‘n’ Carry σας παραθέτουν παρακάτω μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τα “θυσανωτά” χαλιά.

Τα χαλια Handtufted και Shaggy παράγονται με μια σύγχρονη τεχνική που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1967 στην έκθεση μηχανημάτων κλωστοϋφαντουργίας στη Βασιλεία της Ελβετίας. Επίσημα παρουσιάστηκε στη Διεθνή έκθεση ΙΤΜΑ στο Παρίσι το 1971 και αποτέλεσε σταθμό για την ταπητουργία.

Σήμερα, όλοι οι μεγάλοι σχεδιαστές ή Διεθνείς οίκοι όταν σχεδιάζουν χαλιά, τα παράγουν σχεδόν αποκλειστικά με την τεχνική Handtufted. Πέρα από την εύκολη και χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο παραγωγή, η τεχνική αυτή αντιπαρέρχεται την υποχρεωτική παραγωγή μιας σεβαστής σε όγκο ποσότητας όπως συμβαίνει στις βιομηχανίες μοκετών και μηχανοποίητων χαλιών.

Από την άλλη, η παραγωγή τους σε χώρες χαμηλού κόστους (Ινδία κυρίως, Κίνα, Φιλιππίνες, Ντουμπάΐ) προσφέρει τη δυνατότητα μιας εντελώς προσιτής τιμής, ανταγωνιστικής πολλές φορές, σε εκείνες των χαλιών μηχανής. Τα χαλιά Handtufted παράγονται με την ομώνυμη τεχνική.

Είναι παραλλαγή της τεχνικής που εφαρμόζεται στην βιομηχανία μοκετών, αλλά αντί των ανάλογων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υπάρχει ένα απλό τελάρο, πάνω στο οποίο καρφώνεται ένας καμβάς με αποτυπωμένο το σχέδιο.

Δεν διαφέρει καθόλου από τους καμβάδες κεντήματος με τυπωμένα σχέδια. Το σχέδιο του χαλιού υφαίνεται πάνω στον καμβά με ένα εργαλείο χειρός.

Στη συνέχεια, για τη σταθεροποίηση των νημάτων της ύφανσης του χαλιού, απλώνεται στο πίσω μέρος του καμβά ένα γαλάκτωμα από κόλλα ή latex.

Είναι η ίδια ακριβώς μέθοδος με τη βιομηχανία μοκετών, όπου σε ένα ειδικό μηχάνημα τοποθετείται το ύφασμα ανάποδα και έτσι εκχύεται στο πίσω μέρος του το γαλάκτωμα, για να περάσει από ένα φούρνο, στην ίδια γραμμή παραγωγής, με υψηλή θερμοκρασία, ώστε να “βουλκανιστεί”,

δηλαδή να γίνει ένα με το ύφασμα (βαμβακερό στις οικολογικές μοκέτες), εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα των νημάτων της ύφανσης.

Ταυτόχρονα, περνάει μια γιούτα, ή κετσές, ή φιλέ ύφασμα, ώστε το γαλάκτωμα να βρίσκεται σε κατάσταση “σαντουϊτς” μεταξύ της μοκέτας και του υποστρώματος, για λόγους λείας εμφάνισης της κάτω επιφάνειας.

Στα Handtufted τώρα, μετά τη σταθεροποίηση των νημάτων του χαλιού, τοποθετείται ένα ύφασμα που καλύπτει το πίσω μέρος του ήδη γαλακτωμένου καμβά. Αυτό το ύφασμα προσφέρει αφενός επιπλέον προστασία στα σταθεροποιημένα νήματα και αφετέρου καλαισθητική, ώστε να μην φαίνεται η πίσω πλευρά.

Με την ίδια ακριβώς τεχνική παράγονται και τα χαλιά τύπου Shaggy.

Σε αρκετά Shaggy, για να είναι πιο εύκαμπτα, δεν μπαίνει το ύφασμα από πίσω, αλλά μια διαφανής κόλλα, ενώ τα νήματα “δένονται” σε κάθε πέρασμα στον καμβά. Αν και πιο καλαίσθητη, αυτή η μέθοδος παρουσιάζει μειωμένη αντοχή σε σχέση με εκείνη με ύφασμα (υπόστρωμα) από πίσω.

Το πρόβλημά μας ξεκινάει όταν η προαναφερόμενη κόλλα, η οποία διαφέρει από εταιρία σε εταιρία κατασκευής, αρχίσει να διαλύεται με το πέρας του χρόνου.

Οι αιτίες διάλυσης ποικίλουν.

Πρωτίστως, τίποτα δε μένει αναλλοίωτο στο χρόνο, πιθανά λόγω κακής ποιότητος πρώτης ύλης, ή πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων πολυμερισμού της κόλλας, της καθημερινής χρήσης, της ελλιπούς συντήρησης, της εκτεταμμένης ή συνοπτικής έκθεσης στον ήλιο, της υψηλής θερμοκρασίας στον χώρο που είναι τοποθετημένο το χαλί, της κακής φύλαξης κά.

Στο δια ταύτα όταν μετακινείτε το χαλί ή τη μοκέτα σας βλέπετε στο κάτω μέρος σκόνη σαν αλεύρι, πούδρα ή τριμμένη φρυγανιά.

Η συγκεκριμένη φθορά πέραν της αισθητικής (βλέπετε το χαλί σας ζαρωμένο, φθαρμένο, πιθανά κιτρινισμένο) έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε θέματα υγιεινής, καθώς τα υπολείμματα της κόλλας δημιουργούν προβλήματα αλλεργιών και μεταφέρονται σε όλο το σπίτι.

Υπάρχει λύση. Το τμήμα επισκευών της Clean ‘n’ Carry αναλαμβάνει να αφαιρέσει εξ ολοκλήρου την κατεστραμμένη κόλλα, να την αντικαταστήσει με νέας γενιάς latex, υψηλής ποιότητας, εύκαμπτη, να αντικαταστήσει – όπου χρειάζεται – το ύφασμα υποστρώματος ή και τις τρέσες περιμετρικά και να προσδώσει στο χαλί σας τις ιδιότητες που αρχικά είχε: σταθερό σχήμα, ελαστικότητα, χωρίς σκόνη στο πάτημα, ηχομόνωση. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι, πέραν των άμεσα ορατών αποτελεσμάτων στην εμφάνιση του τάπητά σας, η συγκεκριμένη κόλλα λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας της δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ αντικατάσταση.

Σε περιπτώσεις μοκετών ή μηχανοποίητων χαλιών με ανάλογο πρόβλημα, η λύση είναι αρκετά πιο απλή καθώς χρειάζεται απλά μια επίστρωση με κόλλα latex όπως ακριβώς έγινε και κατά την κατασκευή τους.

Για κάθε πρόβλημα στο χαλί υπάρχει λύση, η Clean ‘n’ Carry… η λύση επί τάπητος .

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε

Τιμοκατάλογος 2022

Στην Clean ‘n’ Carry επί 35 χρόνια οικοδομούμε ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας. Κύριο μέλημά μας, η άριστη εξυπηρέτηση αλλά και η προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο επικοινωνούμε μαζί σας, με ειλικρίνεια, επαγγελματική ηθική και εντιμότητα. Αποδυκνείοντας τα παραπάνω, επί σειρά ετών, παρουσιάζουμε τον ετήσιο τιμοκατάλογό μας σε μορφή PDF, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε έναν από εσάς, να πιστοποιεί χωρίς αμφισβητήσεις την συμφωνηθήσα τιμή.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προτίμηση και την πολύχρονη συνεργασία.

Απόστολος Κόγκας