Καθαρισμός – Συντήρηση Χειροποίητων Χαλιών

Κάθε χειροποίητο χαλί είναι μοναδικό, όπως μοναδικός άλλωστε είναι και ο τρόπος κατασκευής ενός χειροποίητου χαλιού, η οποία είναι συνδυασμός τεχνών.

Οι ιδιαιτερότητες κάθε χειροποίητου χαλιού καθορίζονται από πολλές παραμέτρους, όπως ο τόπος κατασκευής του, η σύνθεσή του, η βαφή των υλικών κατασκευής, η τεχνική ύφανσης, η επεξεργασία πριν την εμπορική διάθεση και φυσικά η διάθεση του τεχνίτη.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός κάθε χειροποίητου χαλιού απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, κατάλληλο εξοπλισμό, πιστοποιημένα οικολογικά υλικά και φυσικά τεχνίτες καθαριστές με μεράκι.

Εσείς πρέπει να επιλέξετε τον επαγγελματία στον οποίο θα εμπιστευθείτε τον καθαρισμό, την συντήρηση και την ασφαλή φύλαξη του χειροποίητου χαλιού σας.

Γενικές σύντομες πληροφορίες για τα χειροποίητα χαλιά

Τόπος: Τα τοπωνύμια βαφτίζουν ουσιαστικά την ποιότητα του χειροποίητου χαλιού, Nain, Tabriez, Bohara κτλ.

ΣύνθεσηΜάλλινο (μάλλινη ύφανση σε βαμβακερό στημόνι), ολόμαλλο (μάλλινη ύφανση σε μάλλινο στημόνι), μεταξωτό (μαλλί και μετάξι σε βαμβακερό στημόνι), ολομέταξο (μετάξι σε μεταξωτό στημόνι).

Βαφή: Η βαφή των νημάτων γίνεται τόσο με φυσικές, όσο και με συνθετικές βαφές.

Τεχνική: Υπάρχουν οριζόντιοι (συνήθως οικοτεχνίας) και κάθετοι αργαλειοί (οργανωμένες υφαντουργίες), συμμετρικοί και ασύμμετροι κόμποι αλλά και συνδυασμός τους (νομαδικά χαλιά).

Επεξεργασία: Με την ολοκλήρωση της ύφανσης ακολουθεί φινίρισμα, ξεκόμπιασμα, κούρεμα, πλύσιμο.

Υφαντής/ια: Η διάθεση του τεχνίτη αποτυπώνεται στο χειροποίητο χαλί, πιθανά σφάλματα εντοπίζονται στην πίσω πλευρά του χαλιού.

Εξυπηρέτηση σε όλη την Αττική_500

Τα χαλιά πρέπει οπωσδήποτε να βγαίνουν από τα νάυλον συσκευασίας που χρησιμοποιούμε εμείς κατά την μεταφορά τους, πράγμα που κάνουμε για να είναι προφυλαγμένα ακόμη και από βροχή την ώρα της παράδοσης τους.

Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετούνται σε πάνινες θήκες ή να τυλίγονται σε απλά σεντόνια που τα προφυλάσσουν από την σκόνη αλλά επιτρέπουν στα χαλιά σας να αναπνέουν.

Κατόπιν ζήτησης, μπορούμε να σας προμηθεύσουμε κατάλληλες πάνινες θήκες για τα χαλιά σας.

Σε όλα τα προαναφερόμενα, τα οποία χαρακτηρίζουν κάθε ένα χειροποίητο χαλί, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την “διαχείριση χρήσης” του κάθε ιδιοκτήτη ενός χειροποίητου χαλιού, πόσο πατιέται ο χώρος που βρίσκεται το χαλί, αν τηρούνται οι οδηγίες συντήρησης, σε ποιό χώρο είναι στρωμένο, αν υπάρχει κατοικίδιο στον χώρο, ακόμα και το συναισθηματικό δέσιμο με το συγκεκριμένο χειροποίητο χαλί.

Όλα τα παραπάνω καθορίζουν την απαιτούμενη συχνότητα καθαρισμού κάθε χαλιού. Τα χειροποίητα χαλιά είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα βιομηχανοποιημένα και με σωστή τήρηση του προγράμματος καθαρισμού και συντήρησης τους, κληροδοτούνται αψεγάδιαστα από γενιά σε γενιά.

Όλα τα χειροποίητα χαλιά καθαρίζονται, αρκεί να επιλεγεί η κατάλληλη για το συγκεκριμένο χαλί μέθοδος καθαρισμού. Προκειμένου να διατηρηθεί η άψογη εμφάνιση του χειροποίητου χαλιού σας πρέπει απαραίτητα ανά 2ετία ο καθαρισμός του να ανατίθεται σε εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο χειροποίητων χαλιών.

Μην ξεχνάτε ότι τα χειροποίητα χαλιά συνθέτονται από μαλλί, μετάξι, βαμβάκι τα οποία είναι ζωντανοί οργανισμοί που απορροφούν σκόνη, καυσαέριο, καπνιά, μύκητες, βακτήρια και φυσικά χρειάζονται αέρα, ήλιο και νερό, ώστε να απαλλαγούν από αυτές τις ρυπογόνες ουσίες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα της επιλογής ταπητοκαθαριστηρίου για τον καθαρισμό του χειροποίητου χαλιού σας. Η Clean ‘n’ Carry είναι η αξιόπιστη… λύση επί τάπητος, καθώς ειδικευόμαστε στον καθαρισμό, συντήρηση και επιδιόρθωση χειροποίητων χαλιών. Έμπειροι, ειδικευμένοι τεχνίτες της εταιρείας μας, θα παραλάβουν τα χειροποίητα χαλιά σας και θα σας ενημερώσουν για την ποιότητα, τις ιδιαιτερότητες, την ενδεδειγμένη μέθοδο καθαρισμού και τις πιθανές έξτρα εργασίες που απαιτούνται για την συντήρηση του χειροποίητου χαλιού σας.

Στις εγκαταστάσεις μας διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη συντήρηση ενός χειροποίητου χαλιού, καθώς ακολουθούνται πιστά τα παρακάτω βήματα:

 1. Διαλογή των χαλιών, ενδελεχής έλεγχος, σκούπισμα και προετοιμασία καθαρισμού.
 2. Επιλογή μεθόδου οικολογικού καθαρισμού:

  Βασικές μέθοδοι καθαρισμού χειροποίητων χαλιών:

ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ: ευρέως διαδεδομένη μέθοδος καθαρισμού, με την χρήση σύγχρονων μηχανών ψεκασμού-αναρρόφησης και προηγμένης τεχνολογίας οικολογικών υλικών. Εφαρμόζεται κυρίως σε ολόμαλλα χειροποίητα χαλιά με ασταθή χρώματα.

ΞΗΡΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: υψηλής τεχνικής μέθοδος καθαρισμού με οικολογικά καθαριστικά σε στερεή μορφή και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Εφαρμόζεται σε χειροποίτα χαλιά με ευαίσθητα χρώματα και φυσικές βαφές.

BONNET: συνδυασμός παραδοσιακών μεθόδων καθαρισμού και οικολογικών υλικών πολύ υψηλής τεχνολογίας. Εφαρμόζεται κυρίως σε μεταξωτά και ολομέταξα χαλιά.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΛΥΤΕΣ: εξειδικευμένος χειρονακτικός καθαρισμός για γούνινα και δερμάτινα χειροποίητα χαλιά και χαλιά με υπερευαίσθητα φυτικά χρώματα.

 1. Στέγνωμα, αερισμός σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μακριά από τις βλαβερές ακτίνες UV, αλλά με τις αναγκαίες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
  Ποιοτικός έλεγχος, φινίρισμα, γυάλισμα.

 2. Υποαλλεργική προστασία, αδιαβροχοποίηση (προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα χειροποίητα χαλιά εισαγωγής) και συσκευασία.

 3. Ασφαλής φύλαξη σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. ( η φύλαξη στο σπίτι πρέπει να γίνεται σε πάνινες θήκες).

  Στις εγκαταστάσεις μας από το 1988 έχουν φιλοξενηθεί όλων των ειδών τα χειροποίητα χαλιά. Από κλασσικά ελληνικά (σπάρτα, σιβάς) και κλασσικά εισαγωγής (Bokhara, Ziegler, Ferahan) μέχρι και εξειδικευμένα (banana silk, ολομέταξα, autique wash) ή ιδιαίτερα (patchwork, γούνινα, δερμάτινα) χειροποίητα χαλιά.

Η επαναληψιμότητα των πελατών μας (αγγίζει το 90%) επιβεβαιώνει την άριστη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μας, ώστε να απολαμβάνετε το χειμώνα τα αποτελέσματα ενός άρτιου καθαρισμού (φωτεινότητα χρωμάτων, αίσθηση φρεσκάδας, απαλότητας, καθαριότητας).

Σ.Σ.: Πάρα πολύ μεγάλη προσοχή απαιτείται τόσο από εσάς όσο και από τον υπεύθυνο καθαρισμού στον εντοπισμό μικροφθορών. Ελέγχετε τακτικά τα κρόσσια (το πλέον ευαίσθητο σημείο των χαλιών) και τις ούγιες για φθορές. Επίσης, τακτικός έλεγχος χρειάζεται για τον εντοπισμό πιθανής υγρασίας ή ύπαρξης σκώρου.

Κατά την παράδοση των χειροποίητων χαλιών στο συνεργείο καθαρισμού, ενημερώστε τον αρμόδιο υπάλληλο για πιθανές φθορές που εντοπίσατε.

Στην Clean ‘n’ Carry διαθέτουμε οργανωμένο τμήμα επιδιόρθωσης χειροποίητων χαλιών το οποίο θα σας ενημερώσει σχετικά και θα αποκαταστήσει οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη φθορά, επαναφέροντας το χειροποίητο χαλί σας στην αρχική του κατάσταση. Δείτε σχετικά εδώ.

Σ.Σ: Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει πλημμυρίσει από χαλιά τύπου χειρός (συνήθως ινδικά … ) τα οποία αφενός μεν απαιτούν εξειδικευμένο καθαρισμό, αφετέρου δε εμφανίζουν προβλήματα σταθερότητας σχήματος και αστάθειας στην κόλλα υποστρώματος (λευκή πούδρα στο κάτω μέρος). Δείτε σχετικά εδώ.

Όλα τα χειροποίητα χαλιά καθαρίζονται (απαραίτητα ανά 2ετία σε εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο χειροποίητων χαλιών)

Τιμοκατάλογος 2022

Στην Clean ‘n’ Carry επί 35 χρόνια οικοδομούμε ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας. Κύριο μέλημά μας, η άριστη εξυπηρέτηση αλλά και η προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο επικοινωνούμε μαζί σας, με ειλικρίνεια, επαγγελματική ηθική και εντιμότητα. Αποδυκνείοντας τα παραπάνω, επί σειρά ετών, παρουσιάζουμε τον ετήσιο τιμοκατάλογό μας σε μορφή PDF, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε έναν από εσάς, να πιστοποιεί χωρίς αμφισβητήσεις την συμφωνηθήσα τιμή.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προτίμηση και την πολύχρονη συνεργασία.

Απόστολος Κόγκας