Σύμφωνα με στοιχεία του Naturea Greece, οι σκύλοι συντροφιάς στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 1.175.500, οι δε γάτες σε 964,000.
Το νούμερο είναι πολύ μικρό αν συγκριθεί αναλογικά με τα 20.000.000 κατοικίδιων που υπάρχουν στη Γαλλία και τα 15.000.000 της Ιταλίας (σκύλοι και γάτες).
Τα μηνιαία έξοδα της μέσης Ελληνικής οικογένειας για τη φροντίδα των κατοικιδίων ανέρχεται σε 5.500.000€.
Μετά από πολυάριθμες μελέτες, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο προσφέρει στον άνθρωπο πολλά σημαντικά οφέλη, σωματικά αλλά και ψυχολογικά.
Όσοι ζουν με κάποιο κατοικίδιο, στατιστικά έχουν τα παρακάτω σωματικά οφέλη :
- Χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
- Καλύτερη φυσική κατάσταση. Ο καθημερινός περίπατος του σκύλου είναι ένα ισχυρό κίνητρο για περισσότερο περπάτημα και κίνηση.
- Λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο αλλά και αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή.
- Αυξημένα επίπεδα των φυσικών αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού, όπως είναι οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη.
- Λιγότερο stress άρα και ισχυρότερο αμυντικό σύστημα.
- Κατά μέσο όρο 2 – 5 χρόνια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αντίστοιχα είναι τα οφέλη και στο ψυχολογικό επίπεδο αφού :
- Η ευθύνη της συμβίωσης με ένα δίνει σκοπό στη ζωή των μοναχικών ανθρώπων και προσφέρει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση στα παιδιά.
- Η συνύπαρξη με ένα σκύλο ή μια γάτα προσφέρει ανακούφιση και καταπολεμά την κατάθλιψη.
- Η συντροφιά και η αγάπη δίχως όρους που προσφέρουν τα κατοικίδια δίνει ψυχική σταθερότητα αλλά και χαρά και διασκέδαση.
- Τα κατοικίδια είναι μια αφορμή για να γνωρίσει κάποιος καινούργιους ανθρώπους και να δημιουργήσει νέους πυρήνες κοινωνικής ζωής.
Τα κατοικίδια, λοιπόν, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και στο σπίτι μας. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πρέπει να προσέχουν περισσότερο τα θέματα καθαριότητας και υγιεινής.
Τα κατοικίδια κουβαλούν βακτήρια και άλλα μικρόβια στα πέλματα, το τρίχωμα και το στόμα τους. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, ακόμη και αν το κατοικίδιο δεν έχει εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα.
Μπορώ να κολλήσω ασθένεια από το κατοικίδιο μου;
Κάποια από τα μικρόβια που μεταφέρουν τα κατοικίδια, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στους ανθρώπους. Αν και είναι σπάνιο να κολλήσετε τις μολύνσεις αυτές από το κατοικίδιό σας, αν ασκείτε καλή υγιεινή μπορείτε να προστατεύσετε όλη την οικογένεια ελαττώνοντας τον κίνδυνο.
Το καθημερινό και καλό χτένισμα είναι το σημαντικότερο βήμα για να μειώσετε τις τρίχες που πέφτουν από το ζώο. Κι αυτό γιατί καλύτερα να καταλήγουν στην βούρτσα (και μετά στον σκουπιδοτενεκέ) παρά στο πάτωμα.
- Το μπάνιο απομακρύνει τις νεκρές τρίχες. Το πρόβλημα είναι ότι το συχνό μπάνιο κάνει κακό στο τρίχωμα των σκύλων.
- Τα ζώα με κοντό τρίχωμα μαδάνε και αυτά. Απλώς ρίχνουν κοντές τρίχες, οι οποίες μάλιστα φεύγουν δυσκολότερα από τα υφάσματα.
- Μάθετε στο κατοικίδιό σας να μην ξαπλώνει στον καναπέ αλλά μόνο στο κρεβάτι του.
Τι μπορώ να κάνω, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φρέσκου λεκέ από το κατοικίδιο στό χαλί, τη μοκέτα, τον καναπέ ή το στρώμα;
Τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούν τα κατοικίδια στις ινώδεις επιφάνειες είναι , οι τρίχες, ο εμετός, το σμήγμα από το δέρμα τους και φυσικά τα ούρα. Οι τρίχες των κατοικιδίων, αντιμετωπίζονται με τακτικό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Όπου επιτρέπεται χρησιμοποιήστε το ειδικό πέλμα με το βουρτσάκι (όχι σε χειροποίητα χαλιά ή βελούδινα σαλόνια). Μαζέψτε τον κύριο όγκο με κάποιο ειδικό γάντι που συνήθως βρίσκουμε σε pet shop.
Ο εμετός είναι συνηθισμένο ατύχημα, συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια! Με χαρτί κουζίνας μαζέυουμε όσο δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ. Ψεκάζουμε διάλυμα 1/3 νερό με λευκό ξύδι και ταμποναρουμε καλά ώστε να αφήσουμε όσο λιγότερη υγρασία γίνεται. Όταν στεγνώσει μπορούμε να περάσουμε με πετσέτα καθαρή βενζίνη. Προσοχή στις αποβαφές χρωμάτων!
Το σμήγμα του δέρματος των κατοικιδίων είναι το λιγότερο εμφανές πρόβλημα, δημιουργεί όμως αργά και σταθερά ένα λιπαρό φίλμ ειδικά στα σημεία που επανειλημμένα κάθεται το ζώο. Η έκκριση σμήγματος διαφέρει από ζώο σε ζώο ελέγχεται με τακτικό βούρτσισμα του τριχώματος και συχνό σκούπισμα των ινωδών επιφανειών με ηλεκτρική σκούπα.
Οι λεκέδες ούρων κατοικιδίων ζώων, είναι ένα από τα πολύ συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα. Τα αγαπημένα μας κατοικίδια ειδικεύονται στο λέρωμα των χαλιών. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί είναι ακόμα μικρά σε ηλικία και δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, είτε γιατί θέλουν να δείξουν την αντίδραση τους σε κάποια συμπεριφορά μας, είτε γιατί είναι άρρωστα, είτε για το απλό και αυτονόητο, είναι ζωάκια και δεν έχουν την νοημοσύνη να σκεφτούν πως αυτό που κάνουν, δεν είναι σωστό και μάλλον θα μας ενοχλήσει πολύ.
Όσο πιό γρήγορα δράσσουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να εξαλείψουμε τον λεκέ και την δυσοσμία. Ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί ή καθαρή πετσέτα, ψεκάστε διάλυμα 1/3 νερό με λευκό ξύδι βάζοντας εφημερίδες κάτω από το χαλί. Αφαιρέστε όση περισσότερη υγρασία μπορείτε.
Στα pet shop μπορείτε να βρείτε διάφορα καθαριστικά προϊόντα, για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τους λεκέδες από επιφάνειες υφασμάτινες ή μη. Να γνωρίζεται πάντα πως πρέπει να ξεβγάζετε όλα τα καθαριστικά από υφάσματα ή επιφάνειες χαλιών, μετά την χρήση τους, για να αποφύγετε τυχόν φθορές από καυστικά υλικά ή ξεθωριάσματα.
Αν το χαλί που έγινε το «ατύχημα» είναι ευαίσθητο στον καθαρισμό (πχ κάποιο χειροποίητο που ξεβάφει), ασφαλέστερη επιλογή, αφού απορροφήσουμε το υγρό μέρος του λεκέ, θα ήταν να καλέσουμε αμέσως, κάποιο ειδικό ταπητοκαθαριστήριο.
Το χειρότερο όλων είναι, ότι τα κατοικίδια ζώα τείνει να επιστρέψουν και να ¨λερώσουν¨ στο ίδιο σημείο το χαλί, εφόσον η μυρωδιά παραμένει. Τα αποξηραμένα ούρα και οι λεκέδες είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να αφαιρεθούν εκτός κι αν επέμβει επαγγελματίας καθαριστής.
Όταν έρθει η ώρα να μαζέψετε τα χαλιά σας, μην θεωρήσετε πως με μία τυπική οικιακή συντήρηση, όπως αυτή που προτείνουμε, θα σας καλύψει εξασφαλίζοντας το χαλί πριν την αποθήκευση. Τα χαλιά που συμβιώνουν με κατοικίδια θέλουν οπωσδήποτε επαγγελματικό καθαρισμό από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο τουλάχιστον μία φορά ετησίως.
Το λίπος του δέρματος, οι τρίχες, τα ούρα και ένα σωρό μικροοργανισμών που δεν γίνονται αντιληπτά με το μάτι, είναι εχθροί της υγείας του χαλιού σας. Αν όλα αυτά καθαρισθούν επιφανειακά, την επόμενη χρονιά μπορεί με την ανάπτυξη των μικροοργανισμών κατά το διάστημα που θα παραμείνει αποθηκευμένο, να δημιουργήσει θέματα υγείας σε εσάς ή και στον μικρό σας φίλο. Μπορούν να προκύψουν από αλλεργικές εξάρσεις μέχρι και πολλά σοβαρότερα θέματα υγείας.
Στα πιστοποιημένα ταπητοκαθαριστήρια τα καθαριστικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς τα κατοικίδια και τον άνθρωπο. Μπορούν να καταπολεμήσουν την ενισχυμένη λιπαρή βρωμιά να αντιμετωπίζουν επιτυχημένα τις μυρωδιές urine contaminate χωρίς να προκαλούν φθορές στα αγαπημένα μας χαλιά.
Στην Clean ‘n’ Carry διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, τα εγκεκριμένα υλικά και τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να καθαρίσουμε τα λερωμένα από το κατοικίδιο χαλιά σας σε βάθος, αφαιρώντας τις τρίχες, διαλύοντας το δημιουργημένο σμήγμα και εξουδετερώνοντας απόλυτα τη δυσοσμία από τα ούρα αυτών.
Εμπιστευθείτε τα ταλαιπωρημένα από το κατοικίδιό σας χαλιά στους ειδικούς!
Απόστολος Κόγκας
Γενικός Διευθυντής