Επιδιόρθωση – Επισκευή Χειροποίητων Χαλιών

Κάθε χειροποίητο χαλί είναι ένα έργο τέχνης και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Πέραν της γνωστής σε όλους μας, υψηλής αξίας κτήσης του, πολλά χειροποίητα χαλιά συγκαταλέγονται στα είδη πολυτελείας, ένα χειροποίητο χαλί αποκτά σταδιακά μεγάλη προστιθέμενη αξία, πολλώ δε μάλλον ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον κάτοχό του, καθώς κληροδοτείται από γενιά σε γενιά λόγω της απαράμιλλης ποιότητας κατασκευής του.

**Ο Αισχύλος στο τρίτο επεισόδιο του “Αγαμέμνονα”, αναφέρει ότι ο ο Βασιλιάς όταν πρωτοσυνάντησε την Κλυταιμνήστρα της άνοιξε ως δώρο ένα μοναδικό χειροποίητο χαλί προκειμένου να πατήσει!

Τα χειροποίητα χαλιά αξιολογούνται από τρία βασικά χαρακτηριστικά:

α) την καταγωγή τους,
β) τον όγκο της εργασίας που απαιτήθηκε για να γίνουν και
γ) την μεγάλη ή μικρή ποσοτική προσφορά στην αγορά του συγκεκριμένου τύπου (εμπορευσιμότητα)

Η αυθεντικότητα, η σπανιότητα και η παλαιότητα είναι τρεις ακόμη παράμετροι που συντάσσονται με τα παραπάνω τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Αν λοιπόν έχουμε στην κατοχή μας, ένα τέτοιο έργο τέχνης, είτε αυτό είναι ολομέταξο, ή κλασσικό Ασιατικό εισαγωγής, είτε Ελληνικό χειροποίητο (τεράστια η παράδοση μας στην κατασκευή χειροποίητων χαλιών, κυρίως λόγω της έλευσης των Μικρασιατών που έφεραν την τέχνη) οφείλουμε να το συντηρούμε σωστά!

Αυτονόητη θεωρώ την απαραίτητη ετήσια συντήρησή του είτε στο σπίτι (από επαγγελματίες φυσικά) ή ακόμη καλύτερα σε εγκεκριμένο ταπητοκαθαριστήριο (μέλη Σωματείου Ταπητοκαθαριστηρίων Αττικής).

Κατά την επεξεργασία της συντήρησης , επιβάλλεται ο εξονυχιστικός έλεγχος για φθορές στο χαλί. Ισχύει εδώ απόλυτα η ρήση του Ιπποκράτη “Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν”.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η φθορά, πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα, αποκαθιστώντας την αρτιότητα του χαλιού. Τυπικά αναφέρω ότι ο όρος “επιδιόρθωση”, είναι περισσότερο δόκιμος στην αναφορά μας σε αποκατάσταση φθορών σε χαλιά, από τον όρο “επισκευή” καθώς αυτή αναφέρεται κυρίως σε αποκατάσταση μηχανημάτων.

**Επισκευή: Διαδικασία με την οποία επαναφέρουμε ένα μηχάνημα που έχει χαλάσει στην προηγούμενη καλή κατάσταση.
**Επιδιόρθωση: Διαδικασία με την οποία αποκαθιστούμε την άρτια εμφάνιση.

Οι συχνότερες φθορές που συναντάμε, είναι στα κρόσια του χαλιού, αμέσως μετά στις ούγιες και σπανιότερα φθορές στην ύφανση (σπασμένα στημόνια), στο σχήμα (ζαρωμένα στημόνια ή υφάδια), στο πέλος (τρύπες από ατυχήματα ή σκόρο) ή στα χρώματα (ξεβάμματα, κιτρινίλες κλπ).

**Σημαντική φθορά που εμφανίσθηκε εσχάτως, είναι η ευστάθεια των μοντέρνων χειροποίητων χαλιών, κυρίως ινδικών και shaggy, των οποίων η δομική ευστάθεια στηρίζεται στην κόλλα που έχουν στο πίσω μέρος του χαλιού. Η αποδόμηση της κόλλας άφηνει ίχνη σκόνης (σαν πούδρα ή αλεύρι) … διαβάστε περισσότερα.

Υπάρχουν λύσεις για όλες τις φθορές και όλα τα βαλάντια. Οποιαδήποτε φθορά στο χειροποίητο χαλί μας, πρέπει και μπορεί να επιδιορθωθεί, προκειμένου αυτό να διατηρήσει την αισθητικά άρτια εμφάνισή του αλλά πολύ περισσότερο προκειμένου να αποφύγουμε την περαιτέρω επιβάρυνσή του, η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει στην καταστροφή του.

Συμπερασματικά λοιπόν, τακτικός έλεγχος και άμεση επιδιόρθωση των φθορών προσδίδουν στο χειροποίητο χαλί μας υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στην Clean ‘n’ Carry αντιμετωπίζουμε τα χειροποίητα χαλιά, όπως πραγματικά τους αξίζει, σαν μοναδικά, τόσο στον τομέα του καθαρισμού, υπενθυμίζω ότι όλα τα χειροποίητα χαλιά καθαρίζονται, η μεθοδολογία διαφέρει, όσο και στον τομέα της επιδιόρθωσης επαναφέροντας το χειροποίητο χαλί σας στην αρχική του κατάσταση.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε πληροφορία.
Φιλικά!

Απόστολος Κόγκας
Γενικός Διευθυντής

Ολοκλήρωση άρθρου

Δείτε επίσης ...