Τα χειροποίητα γούνινα και δερμάτινα χαλιά, προσφέρουν ζεστασιά, ξεχωριστή διακοσμητική νότα, φινέτσα, στυλ, πολυτέλεια και καλαισθησία στο χώρο που βρίσκονται. Εκτός από το μεγάλο κόστος αγοράς τους απαιτούν και εξειδικευμένη συντήρηση, άλλωστε όλοι οι κατασκευαστές συστήνουν καθαρισμό τους σε εξειδικευμένο καθαριστήριο.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χαλιών που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα συνηθέστερα:
"Θα καλέσω ταπητοκαθαριστήριο ή θα τα καθαρίσω στο σπίτι;"
Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι σχετικά απλά, αρκεί να διαλέξετε ένα εγκεκριμένο ταπητοκαθαριστήριο, δείτε σχετικά, κάνοντας έρευνα για τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν!

Στην δεύτερη περίπτωση που αποφασίσουμε να καθαρίσουμε τα χαλιά μας στο σπίτι, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα παρακάτω:
α) Αν ασχοληθεί με αυτό η καθαρίστρια, που τακτικά απασχολούμε στο σπίτι, πόσο θα μας κοστίσει, (εργατοώρες, υλικά, νερό), πόσο ρισκάρουμε να γίνει ζημιά, (ξεχείλωμα, αποβαφή, ξεθώριασμα, μούχλιασμα), τι αποτελέσματα θα έχουμε, (κιτρινισμένα κρόσσια, άγριο πέλος, μαυρίλες που παρέμειναν κ.α.);
β) Αν το κάνουμε μόνοι μας, ισχύουν όλα τα παραπάνω και επιπροσθέτως θα έχουμε για εβδομάδες να συζητάμε πόσο κουραστική εργασία είναι το πλύσιμο των χαλιών σπίτι!

Οι ενοικιαζόμενες μηχανές πλύσης χαλιών πέραν του ότι έχουν κάποιο κοστολόγιο απαιτούν και μια σχετική γνώση για πετυχημένη εργασία…
Μήπως τελικά πρέπει να καλέσουμε τους “ειδικούς”, μήπως αυτά που κερδίζουμε είναι λιγότερα από αυτά που χάνουμε, μήπως η καθαριότητα και η υγιεινή του σπιτιού μας, δεν είναι τομέας που μπορούμε να κάνουμε περικοπές;
Αν παρόλα αυτά, η απόφαση είναι να κάνουμε την “δουλειά” μόνοι μας, πρέπει να γνωρίζουμε:
Τα χαλιά που στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, “πατήθηκαν” πολύ, ιδιαιτέρως εάν ο χειμώνας που πέρασε συνδυαζόταν με πολλές βροχές και αφρικανική σκόνη, είναι αδύνατον να καθαριστούν σε βάθος στο σπίτι.
Η αναφορά μας λοιπόν είναι σε χαλιά και μοκέτες που χρειάζονται φρεσκάρισμα.
1) Ξεκινήστε με πολύ καλό σκούπισμα και από τις δύο μεριές του χαλιού, ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, αν μάλιστα η ηλεκτρική σας σκούπα διαθέτει βούρτσα χρησιμοποιήστε τη. (Διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο, λένε να τα τινάζετε χτυπώντας τα στο μπαλκόνι, μην το κάνετε τους κόβετε τα στημόνια, την “ραχοκοκαλιά” του χαλιού).
2) Με ένα καθαρό βαμβακερό πανί, ξελεκιάστε, όπου υπάρχουν λεκέδες. Εξαιρετικό ξελεκιαστικό είναι η καθαρή βενζίνη, χωρίς να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. (Σε άρθρα στο διαδίκτυο βρήκα πληθώρα, ειδικών και μη, που συστήνουν, μαγειρική σόδα, κανέλα, λεβάντα, αλάτι, γαρύφαλλο, καλαμποκάλευρο!!! Ειλικρινά από επαγγελματική διαστροφή ένοιωσα masterchef…..)
3) Βουρτσίστε ελαφρά, με σφουγγάρι ή μαλακή βούρτσα, όλη την επιφάνεια του χαλιού, με διάλυμα λευκού ξυδιού ή ένα ήπιο διάλυμα shampoo, θα το βρείτε στο εμπόριο.(Χρησιμοποιήστε τη μισή δοσολογία από την προτεινόμενη, θα αποφύγετε κιτρινίλες, ξερά χαλιά, αποβαφές κλπ.)
**Προσοχή μην βρέχετε το χαλί δεν μπορείτε να το στραγγίξετε…
4) Αφήστε τη υγρασία να εξατμιστεί, αφήνοντας το χαλί σε όσο το δυνατόν πιο επίπεδο έδαφος, χωρίς ήλιο και σκόνη αν είναι δυνατόν…..
5) Αν πετύχατε όλα τα παραπάνω το χαλί σας είναι έτοιμο προς φύλαξη. Κάντε το σφιχτό ρολό, όχι πακέτο, με κάποιο ρολό οντουλέ μέσα. Τυλίξτε το σε χαρτί συσκευασίας ή ακόμη καλύτερα σε πάνινη θήκη χαλιών. Φυλάξτε το σε χώρο στεγανό, επίπεδο, με μέση θερμοκρασία 15 β. κρεμώντας στον περιβάλλοντα χώρο κάποια αντισκωρικά.
Καλό Καλοκαίρι !!!
Απόστολος Κόγκας
Γενικός Διευθυντής