Χαλιά στο Σπίτι

Η άνοιξη, παραδοσιακά συνδέεται με το γενικό καθαρισμό του σπιτιού μας, ο οποίος εξ ανάγκης ξεκινά από το να “σηκώσουμε” τα χαλιά. Καλό είναι πριν από αυτή την ομολογουμένως επίπονη εργασία, να έχουμε δώσει απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα:

“Θα στείλω τα χαλιά μου σε ταπητοκαθαριστήριο ή θα τα καθαρίσω στο σπίτι;”

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι σχετικά απλά, αρκεί να διαλέξετε ένα εγκεκριμένο ταπητοκαθαριστήριο, μέλος του σωματείου ταπητοκαθαριστηρίων, με πιστοποιημένους καθαριστές και φυσικά τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Bio-καθαρισμοί Χαλία στο Σπίτι 03

Στην δεύτερη περίπτωση που αποφασίσετε να καθαρίσετε τα χαλιά σας στο σπίτι, θα πρέπει να συνυπολογίσετε τα παρακάτω:

α) Αν ασχοληθεί με αυτό η καθαρίστρια, που τακτικά απασχολείται στο σπίτι, πόσο θα σας κοστίσει, (εργατοώρες, υλικά, νερό), πόσο ρισκάρετε να γίνει ζημιά, (ξεχείλωμα, αποβαφή, ξεθώριασμα, μούχλιασμα), τι αποτελέσματα θα έχετε, (κιτρινισμένα κρόσσια, άγριο πέλος, μαυρίλες που παρέμειναν κ.α.);

β) Αν το κάνετε μόνοι μας, ισχύουν όλα τα παραπάνω και επιπροσθέτως θα έχετε για εβδομάδες να συζητάτε πόσο κουραστική εργασία είναι το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι!

Οι ενοικιαζόμενες μηχανές πλύσης χαλιών πέραν του ότι έχουν κάποιο κοστολόγιο απαιτούν και μια σχετική γνώση για πετυχημένη εργασία…

Μήπως τελικά πρέπει να καλέσετε τους “ειδικούς”, μήπως αυτά που κερδίζετε είναι λιγότερα από αυτά που χάνετε, μήπως η καθαριότητα και η υγιεινή του σπιτιού σας, δεν είναι τομέας που μπορείτε να κάνετε περικοπές……;

Αν επιλέξετε να καλέσετε επαγγελματία καθαριστή στο σπίτι, τότε η Clean‘n’Carry είναι … η λύση επί τάπητος.

Το έμπειρο εξειδικευμένο συνεργείο μας θα έρθει στο σπίτι σας σε προκαθορισμένο ραντεβού, θα σας ενημερώσει για τις εργασίες που απαιτούνται για τα δικά σας χαλιά και εν συνεχεία θα σας προσφέρει τις πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας με χρήση οικολογικών υλικών καθαρισμού σε συνδυασμό με σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς.

Bio-καθαρισμοί Χαλία στο Σπίτι 06

Αν παρόλα αυτά, η απόφαση είναι να κάνετε την “δουλειά” μόνοι μας, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Τα χαλιά που στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, “πατήθηκαν” πολύ, ιδιαιτέρως εάν ο χειμώνας που πέρασε συνδυαζόταν με πολλές βροχές και αφρικανική σκόνη, είναι αδύνατον να καθαριστούν σε βάθος στο σπίτι.

Η αναφορά μας λοιπόν είναι σε χαλιά και μοκέτες που χρειάζονται φρεσκάρισμα.

  1. Ξεκινήστε με πολύ καλό σκούπισμα και από τις δύο μεριές του χαλιού, ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, αν μάλιστα η ηλεκτρική σας σκούπα διαθέτει βούρτσα χρησιμοποιήστε τη. (Διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο, λένε να τα τινάζετε χτυπώντας τα στο μπαλκόνι, μην το κάνετε τους κόβετε τα στημόνια, την “ραχοκοκαλιά” του χαλιού).
  2. Με ένα καθαρό βαμβακερό πανί, ξελεκιάστε, όπου υπάρχουν λεκέδες.

    Εξαιρετικό ξελεκιαστικό είναι η καθαρή βενζίνη, χωρίς να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. (Σε άρθρα στο διαδίκτυο βρήκα πληθώρα, ειδικών και μη, που συστήνουν, μαγειρική σόδα, κανέλλα, λεβάντα, αλάτι, γαρύφαλλο, καλαμποκάλευρο!!!!!! Ειλικρινά από επαγγελματική διαστροφή ένοιωσα masterchef…)

  3. Βουρτσίστε ελαφρά, με σφουγγάρι ή μαλακή βούρτσα, όλη την επιφάνεια του χαλιού, με διάλυμα λευκού ξυδιού ή ένα ήπιο διάλυμα shampoo, θα το βρείτε στο εμπόριο.(Χρησιμοποιήστε τη μισή δοσολογία από την προτεινόμενη, θα αποφύγετε κιτρινίλες, ξερά χαλιά, αποβαφές κλπ.)

     **Προσοχή μην βρέχετε το χαλί δεν μπορείτε να το στραγγίξετε….

  4. Αφήστε τη υγρασία να εξατμιστεί, αφήνοντας το χαλί σε όσο το δυνατόν πιο επίπεδο έδαφος, χωρίς ήλιο και σκόνη αν είναι δυνατόν.

  5. Αν πετύχατε όλα τα παραπάνω το χαλί σας είναι έτοιμο προς φύλαξη. Κάντε το σφιχτό ρολό, όχι πακέτο, με κάποιο ρολό οντουλέ μέσα. Τυλίξτε το σε χαρτί συσκευασίας ή ακόμη καλύτερα σε πάνινη θήκη χαλιών. Φυλάξτε το σε χώρο στεγανό, επίπεδο, με μέση θερμοκρασία 15 βαθμών κρεμώντας στον περιβάλλοντα χώρο κάποια αντισκωρικά.

Φωτογραφίες

Κοινοποιήστε το